Beoltottak. Feladtam a tisztességem?

R Daneel Olivaw
3 min readMar 16, 2021
Fotó: MTI

Beoltottak. Feladtam a tisztességem?

39 éves vagyok, nincs krónikus betegségem és ma beoltottak a Sputnik V első dózisával. Beelőztem idősebbeket, pedagógusokat, közel 8.7 millió embert Magyarországon. Beelőztem a saját 74 éves apámat és 67 éves anyámat. Sokáig úgy gondoltam, kivárom a sorom, hadd kapják meg előbb az egészségügyiek, a krónikus betegek, az idősek és a pedagógusok. Aztán felgyorsultak az események.

Úgy gondolom, nem véletlenül van egy oltási rend. Mint társadalom, hozunk egy döntést képviselőink által, hogy kit oltsanak előbb, kit utóbb. Az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegek és az idősek a legveszélyeztetettebb rétegek. Más felfogások szerint az idősek helyett a dolgozókat kéne előbb oltani, ők nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak. Magyarországon úgy döntöttünk, előbb az idősek, és én ezt a döntést elfogadom.

Az, hogy most beoltassam-e magam, komoly morális dilemmát okozott. Egyrészt elfogadom a fent vázolt oltási rendet, alapvetően törekednék a betartására, így tartom tisztességesnek. Másrészt aktív versenysport edző vagyok, 50 játékost edzem hetente sokszor, és áprilisban kezdődik a szezon még több kontaktussal. Megtesszük az óvintézkedéseket, maszkhordás, távolságtartás amennyire egy kontaktsportban erre van lehetőség, de alapvetően egy lehetséges fertőzésgócban dolgozom. Harmadrészt, és engem ez lendített át a tű fokán, lószar van jelenleg Magyarországon, nem oltási rend.

A környezetem terméke vagyok. Nem tagadhatom le. Hiába tartom magam tisztességesnek, a rendszer minden rezdülése körülöttem azt mondja, hogy egy barom vagyok. Én vagyok az a barom, aki minden fillér jövedelmét Magyarországon keresi meg, és adót és járulékot is fizet minden fillér után. Néha rá szoktam nézni a szuper-bruttómra, tudjam pontosan hány forintra teszi rá a kezét az állam munkám kapcsán. Ezek nem vidám percek általában. Ugyanakkor, amit a magyar állam nyújt, mint szolgáltatás, sokszor hagy kívánnivalót maga után. Konkrétan az a bohózat, amit a korona-vírus kapcsán prezentálnak nekünk, egészen dühítő.

Azon, hogy a kormány az elmúlt 12 hónapot eintsandra és Nemzeti Konzultáció kamu kampányokra használta fel leginkább, de közben egy A-B-C-D fokozatú lezárási rendet nem tudott kidolgozni és ismertetni, nem csodálkoztam. Először akkor lepődtem meg némileg, amikor felmértük, hogy a játékosok hogy állnak oltás tekintetében. Mint kiderült, az 50-ből már hat játékost beoltottak. Négynek egészségügyes rokon intézte, ketten az ominózus hétvégi AstraZeneca káoszban szereztek oltást. Utána szembejöttek a posztok social medián, hogy ki mindenki kapott már oltást. Aztán láttam, hogy a labdarúgó bírók megkapták a Pfizert. Illetve, hogy az optikusok is valamiért egészségügyi dolgozók, szóval ők is. Amikor megtudtam, hogy informális listák vannak a beugró helyekre, már meg se lepődtem.

Az Operatív Törzsnek, az Operatív Csoportnak, vagy bármelyik operatív kiscsoportnak (remélem ez már kisbetű), ugyanis nem jutott eszébe, hogy sokan lesznek, akik nem mennek el a Sputnik V/AstraZeneca/Sinopharm időpontjaikra az oltópontokra. Jelenleg tömeg-oltást ezzel a három oltóanyaggal végeznek, ismert okokból semelyik sem szenved a túlzott népszerűségtől. Sokan vannak, akik végül nem mennek el, lemondják az oltást. Jelenleg nincs hivatalos rendszer vagy eljárás a beugrók behívására. Orvosok körül szerveződnek informális hálózatok, akik szállítják a neveket. Én is egy ilyen hálózaton keresztül jutottam oltáshoz. Egy fillérembe nem került, csak ismeretségembe. Ismertem valakit, aki ismert valakit. Ismerős?

Vasárnap megadtam az adataim, kedden jött egy hívás, hogy most azonnal tudok-e menni, ez-és-ez mondta le, az ő helyét vehetem át. Tudtam. Átvettem. A végrehajtó szint akkor is igyekszik megoldani a problémákat, amikor a végletekig központosított vízfej nem gondolkozik, inkább csak szaporítja azokat. Magyarország egy túlélő ország. Túléltünk török megszállást, a Habsburg uralmat, fasisztákat és a kommunistákat. A túléléshez viszont nem árt az ismeretség, ami nem mindenkinek van. Nekem ebben az esetben volt, és rosszul érzem magam miatta. Elvettem valaki elől a helyet. Egy olyan világban biztosan, ahol megtervezték és szervezték rendesen az oltások rendjét. Magyarország miért nem lehet ilyen világ?

--

--